Kjære norske, kristne pensjonister

Dette er et brev til dere kristne pensjonister som enten har flyttet til Spania, eller som vurderer å flytte til Spania.

 

Kjære norske, kristne pensjonister,

Dere har jobbet et helt liv og avtjent deres samfunnsplikt og borgerplikt på fortreffelig vis. Mange av dere er slitne og er ferdig med både arbeidsliv, regnvær og kulde – og å bære ansvar for mer enn sine egne nærmeste. Mange av dere har vært søndagsskolelærere, ledet utallige møter på bedehuset og sittet i menighetsråd. Tiden for å yte er over. Nå skal dere nyte. Og det ønsker dere å gjøre under solen varme stråler på Spanias kyst. Dette unner jeg dere.

Et helt arbeidsliv er tilbakelagt. Tidsklemma er over og friheten ankommet. Og jeg vet at mange av dere spaniafarere føler dere slitne – ja endog utslitte. Det er kanskje ikke dere utslitte som jeg først og fremst skriver til. Jeg skriver til dere som fortsatt har litt energi på lur, til dere som egentlig har kapasitet til å gjøre mer enn å bare gå på fjellturer, polere bilen med spanske skilter og dra på gruppereiser både her og der.

Kjære alle flotte kristne nordmenn som bor i Spania eller som vurderer å flytte til Spania; dere får ha meg unnskyldt. Jeg mener på ingen måte å gi dere dårlig samvittighet eller kritisere valget dere har gjort. Likevel; la meg få si akkurat det jeg føler og tenker: Jeg skulle ønske noen av dere kunne gjort noe annet enn å bo i Spania. Jeg skulle ønske flere av dere kunne melde dere til tjeneste i misjon.

Dere har livserfaring, kompetanse og evner som vi yngre ikke har. I Guds rike er det bruk for deres talenter, vurderinger og livserfaring! Ikke tenk at dere er oppbrukt og utbrukt. Det er nemlig ikke sant.

Derfor vil jeg foreslå følgende:

Istedenfor å flytte til Spania, vil du vurdere å flytte til Tyrkia? Eller Jordan? Eller Marokko? Eller et annet muslimsk land? Mange av Ungdom i Oppdrags kirkeplantingsteam i den muslimske verden opplever at mennesker kommer til tro på Jesus. Ja, enkelte steder er det mange muslimer som kommer til tro. Du trenger ikke være en superevangelist for å kunne være med i et kirkeplantingsteam i en by i Midtøsten eller Tyrkia. Du trenger å kunne litt engelsk, lære deg noen gloser arabisk, ikke være redd for å bli kjent med nye mennesker og på enkelt vis snakke om troen din med muslimer som er i ferd med å bli kjent med Jesus, gjerne over en kopp te på en fortausrestaurant. Alt dette kan du gjøre med lave skuldre.

Du har grått hår. Du har rynker på haken og kanskje grevinneheng. I mange land er dette ærefulle tegn på modenhet. Det gjør at du får respekt i muslimske kulturer. Og respekten gjør at du blir lyttet til. Hva om du kunne låne stemmen din til Jesus, og la evangeliet formidles relasjonelt og vennskapelig til muslimer som er interessert i å høre hva du har å si? Min erfaring er at de fleste muslimer ønsker å snakke med deg om din tro, i hvert fall så lenge du vil være en venn som og kan lytte til hva dine nye bekjentskaper har å fortelle.

Du kan fortsatt bo i varme strøk. Men istedenfor å gå i den lokale norske kirken hvor dere spiser vafler, så kan du bli del av et internasjonalt team som planter kirker i en by hvor det ikke finnes noe kirkebygg. Istedenfor for å synge fra Norsk salmebok, Sangboken eller fra norske tekster på som vises på kirkeveggen, kan du synge sanger du aldri har hørt før – på tyrkisk eller arabisk – med mennesker som kanskje hørte evangeliet for første gang for to måneder siden. Og de hørte evangeliet fordi de ble kjent med en norsk pensjonist som hadde flyttet inn i nabolaget, en som hadde tid til å drikke te og kunne vise dem hvem Jesus er.

Jo, jeg vet Gud kan bruke dere i Spania. Og jeg vet mange av dere utgjøre en forskjell der dere er. Brevet mitt handler ikke om dette. Dette er bare et enkelt spørsmål om du vil be til Gud og spørre om du heller får lov å flytte til et muslimsk land og bli en del av et kirkeplantingsteam på steder hvor det knapt nok finnes kristne? Det er nemlig slik at høsten er moden og arbeiderne få.

Hver dag leser jeg Lukas 10,2 og ber Herren om at han skal kalle flere arbeidere til sin høst. Det siste året har jeg særlig bedt om at Herren skal kalle norske pensjonister til å reise til Tyrkia. Og Jordan. Og Marokko – for å være med å plante menigheter. Og hvis du opplever Gud sier ja, ta kontakt med meg, så skal jeg hjelpe deg med å finne et passende team i en passende solrik by som og har sandstrand og turmuligheter. Jeg kan og hjelpe deg med å finne et kurs du kan ta som vil lære deg det du trenger for å kunne trives og oppleve at du gjør en god jobb.

Håper å høre fra deg.

Hilsen Andreas


Comments

15 responses to “Kjære norske, kristne pensjonister”

 1. Andreas, I read this today via Google translate.

  What a great word! I hope many take up your challenge.

  Have you considered doing an English version of your blog? Or at least a summary?

  1. Jim, thanks! Yes, maybe I should. It all comes down to time and resources… or the lack of time and resources… :-/ Andreas

 2. Sigrid Avatar
  Sigrid

  Tenk å få lese at det fortsatt kan være bruk for oss over 60! Har ikke tenkt på verken Spania eller andre pensjonistland foreløpig, men dette var en spennende tanke.

  1. Hei Sigrid:-) Takk for tilbakemelding! Det er flere over 60 som arbeider i Ungdom i Oppdrag. Og det er rom for flere! Hilsen Andreas

 3. Tone K-Mamen Avatar
  Tone K-Mamen

  Det trengs kristne over hele verden.
  Men forstår at dere har Tyrkia som mål nå!

  1. Hei Tone, Ungdom i Oppdrag har arbeid i nesten 200 land. Personlig har jeg et hjerte for Tyrkia. Landet har cirka 80 millioner innbyggere, og “bare” omtrentlig 3000 evangeliske kristne. Det er altså et stort behov der for kristne som kan bo der, dele liv, vennskap og Jesus.
   Hilsen Andreas

 4. Hans T Avatar
  Hans T

  NEI! Når vi ser på hva som skjer i verden i dag så er det åpenbart at vi ikke trenger mer religion. Vi trenger mindre!

  Vi blir bedt om å be for ofrene i Orlando, ofre for religiøs påvirkning.
  Vi blir bedt om å be for den ene og den andre, selv om vi vet at hvis det er noe som ikke virker så er det bønn. Slutt å be, slutt med religiøs påvirkning, slutt!
  Vis medmenneskelighet, omtanke og empati i stedet for å prakke mer religion på folk.

  1. Hei Hans,
   Takk for tilbakemelding. Ja, det som skjedde i Orlando var forferdelig. Det tror jeg “alle” kristne er enige i. Ja, de drepte er ofre for religiøs og islamistisk terrorisme.

   Jeg ønsker på ingen måte å prakke religion på folk. Jeg ønsker å vise mennesker hvem Jesus er – slik at alle mennesker kan få muligheten til selv å kunne fatte et selvstendig valg.

   … og jeg tror kristen trosformidling skjer best gjennom dialog – ikke monolog.

   Hilsen Andreas

 5. Svanhild Hundseth Avatar
  Svanhild Hundseth

  Ja, dette kan jeg tenke meg:) Om noen år kan det være aktuelt.

  1. Hei Svanhild,
   Takk for tilbakemelding! Dersom dette er aktuelt for deg, ta gjerne kontakt med Ungdom i Oppdrag eller en annen misjonsorganisjon.
   Hilsen Andreas

 6. Vidar Aune Avatar
  Vidar Aune

  Kjære Andreas.
  Skjønner du har de unåde på hjerte. Det gleder meg. Ja, mange pensjonister kan bety en forskjell i andre land.
  Vi er så heldige å ha leilighet I et av de landene du nevner.☺ Der har vi fått kontakter og fellesskap og opplever det Så menigsfyllt med denne form for “ferie”.
  Skal dele litt av dette på 50 + leiren på Flekkerøy I neste uke.
  Bless Vidar.

  1. Hei Vidar,
   Takk for tilbakemelding. Og takk for at dere vil dele noe av dette på Flekkerøy til uken! Det er nemlig rom for mange flere over 50 og 67 i Ungdom i Oppdrag og misjon. Lykke til med leiren!
   Hilsen Andreas

 7. Vidar Aune Avatar
  Vidar Aune

  Kjære Andreas.
  Skjønner du har de unåde på hjerte. Det gleder meg. Ja, mange pensjonister kan bety en forskjell i andre land.
  Vi er så heldige å ha leilighet I et av de landene du nevner.☺ Der har vi fått kontakter og fellesskap og opplever det Så menigsfyllt med denne form for “ferie”.
  Skal dele litt av dette på 50 + leiren på Flekkerøy I neste uke.
  Bless Vidar.

 8. Just nobody Avatar
  Just nobody

  Ed tror det er deg som kaller deg selv som en gud. Det er du som ville bruke disse menneskene på et oppdrag som kan føra store konsekvensar. Det kan endre seg fortere enn du tror. De kan bli drept dit. La muslimene være. Eg bare foreslår at det er en unødvendig. Alle kan tro kva de vil, alle kan praktisere religionen sin. Man skal ha respekt for andre folk og deres tro. Eg gjentar det igjen, det er bare deg som vil at kristelige folk skal gjera tjeneste til Deg ikkje guden din. Holde dere langt avstand i fra muslimske lander. Isteden for å konvertere dem, dere blir plutseleg konvertert til islam… En muslim konverterer seg svært sjeldan. Og de har fått god undervisning og lærte seg mykkje om islam og kristendommen enn du tror. Det veit kvem jesus er, kvem maria er. Dessutan idag kvem som går på kyrkja. Nesten ingen. Alle stolene er ledige. Hvis du skal gjera en god ting så bgynner du med nærmest. Og det er jo Noreg. Inland misjon skal du begynne med. Du skal gjera nordmenn til å komme seg til kyrkja, men isteden for å gjera som eg sier. Nei da, dra til utland og ha problem. That is what you want allready. Cant believe that you want people to do this. Hvis du vil gjera en teneste så kan du dra dit og konvertere deg eller få drept eller mobbet eller slått ned eller osv… Så vil du gjera jobben vær så god,arbeidet ventar deg med umugligheter og vanskeligheter og utfordringer med ulykkeligheter.